Fri frakt över 799 kr | Returrätt 14 dagar | 1 års garanti
De 10 Bästa Motorcykel-Filmerna Genom Tiderna

Motorcykel-Filmer -

De 10 Bästa Motorcykel-Filmerna Genom Tiderna

läsning - ord

Filmer om motorcykelgäng eller rebelliska själar som kör motorcyklar genom land och rike är något som alla bikers håller heligt. Det fanns även en tid då motorcykel-filmer var en storindustri i Hollywood. Hells Angels ensam inspirerade en hel filmgenre på 1960- och 1970-talet med titlar som Hells Angels On Wheels, Nam's Angels, Satans Sadists och Angels 'Wild Women.

Dessa filmer var storfavoriter hos publiken och handlade om allt från motorcyklar, droger, gängstrider till flykt från lagens långa arm. Här är Skull Cult Magazines topplista med de 10 Bästa Motorcykel-Filmerna som är värda att kolla in!

10. Helvetesänglarna slår till igen (Hells Angels on Wheels) (1967)

I Hells Angels On Wheels hittar vi Jack Nicholson som spelar en karaktär som heter "Poet". Han är en ensam anställd på en bensinstation som imponerar på Hells Angels vilket leder till att han dras in och accepteras av MC-gänget. Poet är först glad över sina nya motorcykelburna vänner, men inser snart hur brutala gängmedlemmarna är och hans samvete vaknar av de brott som han bevittnar, inklusive mord.

Med flera skådespelare som du antagligen aldrig har hört talas om, är den här filmen värd att se enbart för en ung Jack Nicholson som briljerar i sin roll, samt många häftiga motorcyklar!

Hells Angels on Wheels (1967)
Bild: U.S. Films

9. Eye of the Tiger (1986)

Gillar du cheesy filmer från 1980-talet ska du spana in 1986-filmen Eye Of The Tiger. Filmen handlar om Gary Busey, en Vietnam veteran som återvänder hem till sin lilla stad som tagits över av ett våldsamt MC-gäng. När Gary Busey tar saken i egna händer är hans uppdrag att städa upp staden han älskar och driva bort de terroriserande motorcyklisterna.

Filmen innehåller flera galna motorcykeljakter och 1980-tals action (komplett med flygande kick-sparkar och wrestling) för att hålla den här filmen intressant. Och vad skulle en film som heter Eye Of The Tiger vara utan den klassiska Survivor-låten?

Eye of the Tiger (1986)
Bild: Scotti Brothers Pictures

8. The Wild One (1953)

Filmen The Wild One är mest känd för att den gjorde kriminella MC-gäng kända för allmänheten, men det var också filmen som gjorde skådespelaren Marlon Brando till ett känt namn. Bilden av Marlon Brando i läder som bikern Johnny Strabler, är en ikonisk bild av 1950-talet.

Skådespelaren Lee Marvin spelar en rivaliserande MC-gängledare och filmen handlar om hur de rivaliserande gängen terroriserar en liten stad efter att en av ledarna arresterats och hamnat i fängelse. Filmen är både kritikerhyllad och har uppnått klassisk kultstatus. Triumph Thunderbird-motorcykeln från 1950 som Marlon Brando kör i filmen, är idag en av de mest värdefulla bitarna av filmmemorabilia i världen.

The Wild One (1953)
Bild: Columbia Pictures

7. Electra Glide In Blue (1973)

i 1973-actionfilmen Electra Glide In Blue spelar skådespelaren Robert Blake en Arizona-motorcykelpolis, som befordras till mordenheten och tvingas konfrontera korruption inom polisen när han försöker lösa ett lokalt mord. Filmens titel hänvisar till de Harley-Davidson Electra Glide-motorcyklar som kördes av amerikanska trafikpoliser vid tidpunkten för filmen.

Electra Glide In Blue är en bikerfilm som är lite existentiell och tankeväckande. Robert Blakes karaktär råkar vara kortväxt, och detta orsakar honom viss osäkerhet och förlöjligande bland sina poliskollegor. Filmen behandlar också frågor som korruption och moralisk tvetydighet. Ändå finns det gott om vilda motorcykeljakter som adderar extra spänning.

Electra Glide In Blue (1973)
Bild: United Artists

6. Stone Cold (1991)

Filmen Stone Cold handlar om en Alabama-polis (Brian Bosworth) som går undercover för FBI och infiltrerar ett kriminellt MC-gäng i Mississippi.

Gänget är inte bara involverat i narkotikahandel eftersom de också planerar att mörda åklagaren och släppa en medlem som har arresterats. William Forsythe spelar Ice, den mest psykotiska medlemmen i gänget, medan Lance Henriksen spelar Chains Cooper, gängledaren. En blodig och helt klart sevärd motorcykel-film med mycket action!

Stone Cold (1991)
Bild: Columbia Pictures

5. On Any Sunday (1971)

On Any Sunday är en en dokumentärfilm som släpptes 1971. Berättarrösten görs av ingen annan än motorcykelentusiasten och racinglegenden Steve McQueen, som ses också ses köra motorcyklar i filmen. Dokumentären handlar om den då snabbväxande motorcykelsporten som nådde en våg av popularitet över hela landet i början av 1970-talet.

On Any Sunday är en välfilmad och väl utformad dokumentär som innehåller massor av fartfylld motorcykelracing samt hopp och crossåkning. Filmen är en av de bästa dokumentärer som någonsin har gjorts om motorcykelracing och var en personlig favorit hos filmkritikern Roger Ebert, som hävdade att filmen gjorde för motorcyklar vad dokumentären Endless Summer gjorde för surfing.

On Any Sunday (1971)Bild: Cinema 5

4. Made of Steel (Beyond the Law) (1993)

I 1993-filmen Beyond the Law spelar Charlie Sheen en undercover-polis som infiltrerar ett kriminellt MC-gäng som hanterar stulna vapen över hela USA. I Europa fick filmen titeln Made of Steel och filmen kanske inte är den allra bästa motorcykel-filmen som någonsin har gjorts. Men den hamnar ändå på vår topplista för att den har anständig action, massor av Harley-Davidson-motorcyklar och flera starka karaktärer. Filmen vann aldrig några Oscars, men den är värd att spana in om du är ute efter lite 90-tals motorcykel-action!

Made of Steel (Beyond the Law) (1993)
Bild: Cinedigm

3. Black Leather (The Loveless) (1981)

Motorcykel-filmen The Loveless från 1981 handlar om ett motorcykelgäng som stannar till i en liten stad på väg till tävlingarna i Daytona och stöter på problem med den lokala polisen. Detta är också en av de allra första filmerna med stjärnskådespelaren Willem Dafoe.

The Loveless gjordes på en liten budget och filmades på bara tre veckor. Filmen fick i stort sett bara positiva recensioner när den släpptes och har för närvarande 89% positiva poäng på webbplatsen Rotten Tomatoes, med till och med tidningen New York Times som berömmer filmens manus och action-sekvenser. En intressant film att se tack vare en ung och rebellisk Willem Dafoe i huvudrollen.

Black Leather (The Loveless) (1981)
Bild: Atlantic Releasing

2. Citronträd och motorolja (The World's Fastest Indian) (2001)

Filmtiteln The World's Fastest Indian kanske låter vilseledande för vissa. Filmen kretsar kring Nya Zeeland och motorcykelföraren Burt Munro (Anthony Hopkins) och hans besatthet av att göra sin gamla Indian Scout-motorcykel till den snabbaste motorcykeln i världen. Han spenderar mycket tid på att modifiera hojen och försöka få den att röra sig som en Ferrari 512 BBi.

Ursprungligen har motorcykeln en normal topphastighet på 90 km/h men efter ändringarna skjuter hastigheten till 324 km/h. Munro sätter med motorcykel ett hastighetsrekord på land. Det mesta av filmens rekvisita var faktiskt det som ägdes av den verklige Burt Munro. Hopkins medgav senare att Munro var den enklaste karaktären han någonsin har spelat eftersom deras värderingar var likartade.

Citronträd Och Motorolja (The World's Fastest Indian) (2001)
Bild: Magnolia Pictures

1. Easy Rider (1969)

Människor som vet något om motorcykel-filmer är inte förvånade över att se Easy Rider från 1969 som nummer ett på denna topplista. Easy Rider betraktas allmänt som biografhistoriens största motorcykel-film, vägfilm och motkultur-film. Filmen handlar om Dennis Hopper och Peter Fonda som spelar två motorcyklister som åker från Los Angeles till New Orleans för att sälja droger och upptäcka Amerika.

Filmen är regisserad av Dennis Hopper och vi hittar även Jack Nicholson som spelar en alkoholiserad advokat som liftar med under resan. Easy Rider är en ikonisk film och den definitiva "måste se" motorcykel-filmen. Jack Nicholson fick en Oscar-nominering för bästa biroll i den här filmen och det förändrade hans karriär och liv. Nicholson gick från att spela i B-filmer till storfilmer tack vare sin insats i Easy Rider.

Filmen formade också karriären för Dennis Hopper och Peter Fonda och visade att motorcykel-filmer både kan vara konstverk och nå storpublik.

Easy Rider (1969)
Bild: Columbia Pictures


1 Kommentar

  • Erik

    Easy Rider är given etta. Jag tror det kommer dröja länge innan liknande motorcykelfilm kan slå den.

Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras

Vill du få uppdateringar från Skull Cult Magazine? Registrera dig nedan för att få vårt nyhetsbrev.