Fri frakt över 799 kr | Returrätt 14 dagar | 1 års garanti
Fakta Om Calavera Dödskallar

Calaveras -

Calavera: Den Mexikanska Dödskallen!

läsning - ord

De berömda "Calaveras" är symboler för de dödas högtid. Dessa mexikanska dödskallar har varit väldigt fashionabla under lång tid och de finns idag överallt: från kläder till tatueringar, som smycken och till och med på porslin! Trots att dessa dödskallar är mycket populära, vet du verkligen allt om dem?

1. Ursprunget till Calaveras

A. ”Día de muertos”, en mexikansk kultur

I Mexiko är de dödas högtid, ”Día de los muertos”, en sann kult som har praktiserats i mer än 3000 år och den firas idag i hela landet. Denna dag är inte, som man kanske kan tro, ​​en mexikansk motsvarighet till Halloween. Trots att dessa högtider delar vissa traditioner, inklusive kostymer och parader, är denna speciella dödens dag mer än bara en fest.

Denna högtid är också mycket viktig för mexikaner, mycket viktigare än andra helgdagar, då det är den mest berömda seden i Mexiko.

Den här dagen är fundamentalt viktig för dem eftersom man tror att just på denna dag, suddas gränsen mellan andevärlden och den verkliga världen ut. Det är under denna dag som de döda återvänder till deras levande anhöriga.

Således är denna dag inte ett tecken på sorg utan snarare ett tecken på firande och glädje, för i mexikanernas tro, vaknar och återvänder de dödas själar till de levandes värld för att dricka, dansa och spela musik med sina släktingar. I själva verket är det en riktigt festlig återförening som om deras närstående döda återvände från en riktigt lång resa, ganska coolt, eller hur?

Tända Ljus Under Day Of The Dead

Día de muertos” kan närmast jämföras med kristna övertygelser. Således är ett "De Dödas Dag altare" tillägnat till deras döda släktingar, precis som vi har altare i kyrkor för att minnas Jesus Kristus död. Dessa altare är i Mexiko uppställda över hela landet i hem och i institutioner för att fira de döda.

I den mesoamerikanska världen fanns det fem huvudpunkter: centrum, norr, söder, öst och väst, till skillnad från de du är vana vid att se. Huvudljuset ligger i mitten och symboliserar eld.

B. En lång dödsresa

Aztekerna var en stam som levde från 1200- till 1500-talet i och runt den regionen som idag kallas Mexiko. Religion och de många gudarna var mycket viktiga i Aztec-kulturen. Mycket av aztekernas vardag handla om att just hedra och behaga gudarna.

Aztekerna Offrar Mänsklig Gåva Till Gudarna

Aztekerna och indianfolkgruppen Nahua som bodde i det som nu är centrala Mexiko hade en cyklisk syn på universum. De såg döden som en integrerad och ständigt aktuell del av livet.

När man dog skulle man hamna i Chicunamictlán, med det enda målet att hitta Mictecacihuatl (dödens gudinna) i de dödas land. Det var först efter att ha passerat nio mycket svåra nivåer under en lång resa på fyra år som personens själ äntligen kunde nå Mictlán, den sista viloplatsen.

Genom ritualer som hedrar de döda, som traditionellt hålls i augusti, kommer familjemedlemmar för att erbjuda mat, vatten och verktyg för att hjälpa den avlidnes skelett på detta mycket svåra och långa äventyr. Detta inspirerade den moderna dagen för de döda, där människor lämnar kvar mat eller andra gåvor till sina nära och kära och placerar dem på provisoriska altare som kallas Ofrendas (från spanska: "erbjudande") i sina hem.

För att sprida ljus över döda själars väg mot sitt hem på jorden, hade människor en intressant ritual. I medeltida Spanien täckte de gravar med blommor dekorerade med tända ljus! Förmodligen en spektakulär syn att se.

C. En sammanslagning av traditioner

Dagen som infaller den 1 november i Mexiko, som du också kan hitta under namnet "Nuestros Angelitos" (från spanska: våra små änglar) är dagen för "oskyldiga helgon" (barn och jungfrur) och symboliserar återkomsten av andar av avlidna barn. Nästkommande dag, den 2 november, representerar ankomsten av avlidna vuxna, som skulle gå långsammare på den väg som förbinder de två världarna.

Man skall dock komma ihåg, "Día de muertos" representerar inte bara utvecklingen av den dödskult som utövades av aztekerna. Denna mycket speciella dag är resultatet av en kombination av sammanslagning mellan traditioner med kristen kultur - av bosättare från Spanien.

Spansktalande bosättare erövrade Latinamerika på 1500-talet och introducerade därefter katolska element i firandet för att konvertera urbefolkningen till den framväxande religionen i denna del av Latinamerika, den kristna religionen. Detta ämne var dock mycket känsligt eftersom den lokala befolkningen var mycket ovillig att anamma dessa kristna övertygelser!

Munkarna var därför tvungna att förlita sig på deras redan mycket närvarande och förankrade trosuppfattningar och ritualer, för att skapa samband med sin egen tro och riter. De förde också sådana traditioner med sig till den nya världen, med en mörkare syn på döden påverkad av förstörelsen från böldpesten.

Detta är anledningen till att den mexikanska dagen för de döda, som är en helgdag i Mexiko, gradvis har flyttats från augusti till de första två dagarna i november för att kopplas till Allhelgona dagens högtid, fortfarande av kristet ursprung. Det är en riktig ritual som hyllar de döda i det pre-colombianska Mesoamerica.

Du vet nu lite mer om de dödas högtid och dess ursprung, och du förstår nu också hur mexikanerna ser på döden. Låt oss gå vidare!

2. La Catrina

I början av 1800-talet föreställde sig skrivaren och formgivaren José Guadalupe Posada Mictecacíhuatl, den aztekiska gudinnan i underjorden, som ett kvinnligt skelett som kallas La Calavera Catrina, som nu är den mest igenkännbara ikonen för Day Of The Dead.

La Catrina Illustration
Bild: José Guadalupe Posada , Public domain, via Wikimedia Commons

Detta stora kvinnliga skelett har en fin hatt med fjädrar. Du har säkert sett henne i olika sammanhang eftersom hon är unik och slående med sitt vita ansiktssmink som har blivit väldigt trendigt de senaste åren. Kärnan i dess historia har sina rötter i mexikanska traditioner och seder, men förnyades först under förra seklet.

Man tror att aztekerna tillbad en dödsgudinna som de trodde skyddade sina försvunna nära och kära och hjälpte dem i nästa steg. Den mexikanska traditionen att hedra och fira de döda är djupt rotad i dess folks kultur.

Idag är La Catrina en populär turistfascination och finns i statyform i många lokala butiker i Mexiko, gjorda av trä, lera eller papier-maché. Dessa är vältaligt målade statyer samt riktiga målade fjädrar som fästs i hatten. Många köper dessa statyer och tar hem dem som ett minne av sin vistelse i Mexiko. Dess identitet är obestridlig, La Catrina är 100 % mexikansk!

3. Calaveras: Symbolen för Day Of The Dead

A. Festligheterna kring de dödas högtid

Under de pågående firandet av De Dödas Dag hittar du den avlidnes familj på kyrkogården där de samlas för att säkerställa renlighet och utföra andliga ritualer.

Stämningen är jovial och människor firar glatt den avlidne. De sjunger och dansar runt den dödes grav och lägger till den sista mexikanska touchen: kastar blomblad och tänder levande ljus.

Day Of The Dead Festligheter

De bär vanligtvis färgglada dödskalle-masker under ceremonin. Mexikanerna skapar egna altare i sina hem och behandlar de avlidna som hedersgäster vid deras firande. Således lägger de många fina gåvor vid foten av altaret: traditionella mexikanska rätter till den avlidens favör, frukt, blommor (ofta rosor), godis, tequila och sist men inte minst de berömda traditionella Calaveras.

B. Sockriga dödskallar för Alla helgons dag

Det finns förmodligen ingen mer ikonisk symbol för de dödas dag än dödskallen eller Calaveras. Detta mexikanska kranium är vanligtvis en rikt dekorerad skildring av en mänsklig skalle, ofta med blommor, djur, och andra dekorationer.

Under Alla Helgona-helgen i Mexiko är den här bilden alltid närvarande, oavsett om det är en gåva, pappershantverk eller till och med som tecknade serier i tidningarna. På ett sätt har La Calavera blivit ett förkroppsligande av själva festen i sig.

Calaveras är sockerskallar gjorda för att fira Day Of The Dead. Du kan oftast hitta dem i varje bageri med ett särskilt sött bröd som heter Pan de Muerto (bokstavligen översatt: de dödas bröd).

Pan de ánimas-ritualerna för alla själars högtid i Spanien illustreras genom detta berömda Pan de Muerto bröd, som är den traditionella rätten till högtiden för de dödas dag än idag. Andra livsmedel och drycker i samband med helgen, men som konsumeras året runt, inkluderar kryddig mörk choklad och en majsbaserad likör som heter Atole.

4. En mexikansk tradition rik på färger

Som du antagligen redan har märkt är mexikanska dödskallar färgade i vackra ljusa och snygga färger. Vet du varför dessa förtjusande skallar är dekorerade med små frostiga detaljer istället för bara gjutna skallar? Är det bara för att få dem att se söta ut istället för läskiga? Nej, inte riktigt.

Mexikaner ser döden ur en mycket mera optimistisk synvinkel än vad vi skandinaver gör, och det är av den anledningen som döden inte firas i en mörk, morbid och allvarlig atmosfär. För mexikanerna är det viktigt att det är synonymt med glädje och hopp eftersom det är det som förbinder de levande med de döda i deras kultur.

Sugar Skulls

Allt kring "Día de Muertos" är ljust och färgstarkt, särskilt dekorationerna. Om mexikanerna ska ta med små sockerskallar till altaren, bör dessa små dödskalle-formade godisar dekoreras med glänsande glasyr och blank färgad folie för att simulera orange hår, röda ögon och ett stort vitt leende.

Naturligtvis kan Calaveras dekoreras i alla typer av färger och mönster, men när människor målar ansikten som efterliknar dem själva, ger sockerskallarna färgerna de använder en speciell betydelse.

A. Färgernas olika betydelse

  • Rött används för att representera vårt blod.
  • Orange används för att representera solen eller Aztec-sorg.
  • Gult för att representera den mexikanska ringblomman (som representerar själva döden).
  • Lila är smärtsamt (även om det i andra kulturer också kan handla om rikedom och royalty).
  • Rosa och vitt är hopp, renhet och fest.
  • Svart representerar de dödas land.
  • Vitt hänvisar till himlen.
  • Slutligen representerar lila sorg för kristna.

5. Ringblommans roll i Mexiko

Calaveras är utsmyckade med ringblommor (Calendula officinalis L). Dessa blommor har en verklig roll och betydelse i mexikansk kultur.

Döden firas traditionsenligt med ringblomman i Mexiko. Ringblomman har egenskapen att kunna vägleda den avlidne. Mexikanerna kommer att dekorera golvet med stigar dekorerade med kronbladen av denna heliga blomma för att leda den avlidne till altaret som uppförts till deras ära.

Även om detta är en traditionell blomma kan alla andra blommor användas på det mexikanska huvudet. För att få den att sticka ut ännu mer från andra blommor, färgar man vanligtvis ringblommans blomma gul eller orange så att den sticker ut ännu mer.

6. Mexikansk Dödskalle Tatuering

A. Tatueringarnas ursprung

Även om de är väldigt trendiga, kommer många av dessa mexikanska dödskalle-tatueringar att bära på en rik historia och betydelser som är mycket mer omfattande än du tror!

Tatueringen spelar en viktig roll i Aztec-kulturen, även barn tatueras. De forntida aztekiska tatueringarnas design var ganska rudimentära och var inte bara utformade för att dekorera kroppen, utan av andra anledningar.

Mexikanska Day Of The Dead Tatueringar

Aztekiska stam-tatueringar gjordes i samband med heliga ritualer och alltid för att hedra en viss gud. Tatueringars mönster har använts för att identifiera olika stammar. Den Aztekiska tatueringens design användes för att markera en persons status, för att visa en krigares rang och prestation.

B. Tatueringarnas motiv

Det finns flera tatueringsdesigner som vi ofta ser när det gäller aztekiska och mexikanska tatueringar. Många Aztek-tatueringsdesigner involverar solen på ett eller annat sätt.

Soltatueringar var till ära för Huitzilopochtli, Azteks solgud. Solen var mycket viktig för aztekerna, som var himmelens väktare. Det är därför en aztekisk soltatuering idag symboliserar tron ​​på ett efterliv.

Quetzalcoatl, den befjädrade ormguden i forntida Mexiko, användes också som motiv på de mexikanska tatueringarna. Quetzalcoatl, tidens gud, kreativitet och fertilitet, var den mest kraftfulla av alla Aztek-gudarna.

Mexikanska tatueringar är unika konstverk av bläck och kan ha olika betydelser. Så om du vill hylla någon du håller kär, som hade en stor inverkan på ditt liv, kan du hylla dem med en mexikansk dödskalle-tatuering. Du är välkommen att skriva namnet på den person som hedras på skallen. Resten av tatueringen ska vara rikligt färgad.

För att få ännu större betydelse, respekt och tillgivenhet mot den person som skall förevigas på din kropp, skall inga ord finnas ovan, nedan eller på den. Det senare representerar mycket mer än döden! Man kan också finna minnet och andligheten hos den som aldrig lämnade.

C. Betydelsen av tatueringens storlek

Den mexikanska dödskalle-tatueringen är inte den typen av liten tatuering som bara är en detalj på en handled eller fotled. Storleken varierar men förblir betydande jämfört med dem vi är vana att se. Vi kan se dem på ryggen, på underarmen, på fötterna, ibland även på vaderna.

Tatueringar Med Mexikanskt Motiv

Om en person har en liten mexikansk dödskalle-tatuering på sig, kan det betyda att personen hedrar döden för en mycket ung person, eller till och med ett barn. Om storleken på den mexikanska Calaveran är mycket stor betyder det att den som bär den hedrar en vuxens död.

Den mexikanska dödskalle-tatueringen är oftast mycket större än resten av personens tatueringar. Den kommer med många detaljer, alla lika viktiga. Denna typ av tatuering kräver en mängd färger och om du gör den för liten blir färgen för svår att få fram. Var och en av färgerna har också sin egen betydelse och därmed innebörd.

7. Mexikansk Dödskalle Sminkning

Att sminka sig själv vit som en mexikansk dödskalle är lika trendigt som de berömda tatueringarna vi just berättade om ovan, och det har varit så sedan flera år tillbaka! Halloween infaller varje år och du kanske inte vet vad du ska klä ut dig till i år?

A. Sminka dig som en Day Of The Dead-Calavera

Varför inte satsa på en klassisk mexikansk vitsminkning? Om du har goda sminkfärdigheter kan dina mönster verkligen se bra ut som en del av din Halloween-kostym. Det finns tusentals tutorials (bara på YouTube!). För att få din mexikanska Halloween-sminkning att se professionell ut. Vi har även satt samman en samling med de 50 bästa sugar skull sminkidéerna som både ser fantastiska och realistiska ut.

Day Of The Dead Sminkning

Har du varken tid eller tålamod att göra en helsminkning så noggrann och arbetad som Calaveras? Du behöver inte täcka hela ditt ansikte för att få en stark mexikansk effekt.

Lämna hälften av din "kostym" naturlig och fokusera på att applicera vackra detaljer på bara ena sidan av ditt ansikte. Dessutom, om du vill sticka ut, den enkla handlingen att applicera strass runt ögonen förändrar hela din framtoning.

Nu har Calaveras inga mera hemligheter att dölja för dig! Dessa berömda mexikanska kranium kan också användas i form av vackra smycken. Varför inte låta dig frestas av våra mexikanska smycken, kläder och inredning som bär bilden av den mexikanska dödskallen?

Är du hellre på jakt efter en maskulin mexikansk dödskallering? Upptäck då våra Calavera Dödskalleringar i stål och silver!

Upptäck Våra Mexikanska Dödskalleringar


Lämna kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras

Vill du få uppdateringar från Skull Cult Magazine? Registrera dig nedan för att få vårt nyhetsbrev.